Kakva se preporučuje ishrana kod lečenja helikobakterije? Koje namirnice imaju preventivnu ulogu, a koje pomažu kad infekcija već postoji? Helikobakterija i ishrana su u tesnoj vezi, te morate biti dobro upućeni i u ovaj segment.

Osamdesetih godina 20. veka, zahvaljujući predanom radu naučnika Barry Marshall-a i Robin Warren-a sa Univerziteta u Pertu, Australija, otkrivena je uloga heliko bakterije (Helicobacter pylori) u razvijanju gastritisa i čira na želucu. Nakon toga, počela su intenzivna istraživanja o helikobakteriji i kako se infekcija helikobakterijom može lečiti različitim antibioticima. Takođe, na tržištu se nalaze i prirodni proizvodi koji su efikasni u eliminaciji helikobakterije, kao što je HerbELICO. Isto tako, istraživana je i primena alternativnih načina prevencije i eliminacije helikobakterije (ishrana, čajevi, probiotici i sl.).

Simptomi helikobakterije i uticaj ishrane na njih

Iako se smatra da je oko 50% svetske populacije zaraženo helikobakterijom, većina zaraženih ili ne oseća nikakve simptome ili se oni ispoljavaju kao blagi gastritis (zapaljenje želudačne sluzokože, najčešće prouzrokovano povećanim lučenjem želudačne kiseline). Međutim, oko 15-20% inficiranih osoba oseća probleme izazvane heliko bakterijom: bol i neprijatnost u gornjem delu stomaka, gorušica, nadimanje, gubitak apetita, mučnina, loš zadah.

Naravno, na sve ove simptome značajno može da utiče i ishrana – pozitivno, kada se simptomi ublažavaju ili negativno, kada oni postaju još intenzivniji. U ovom tekstu date su najbitnije informacije oko veze između helikobakterije i ishrane.

Helikobakterija i pravilna ishrana

Da li se ishranom leči helikobakterija? Koja je veza između helikobakterije i ishrane? Iako ne postoji tačno određeni režim ishrane koji se prepisuje prilikom infekcije helikobakterijom, postoji nekoliko vrsta namirnica za koje se smatra da mogu da pomognu u prevenciji oboljenja ili smanjenju simptoma kod inficiranih osoba. Međutim, samo ishranom skoro je nemoguće rešiti problem helikobakterije. Ali ishranom se mogu olakšati simptomi infekcije helikobakterijom.

S obzirom na to da heliko bakterija izaziva i povećano lučenje želudačne kiseline, namirnice koje povećavaju kiselost u želucu, ujedno povećavaju i tegobe. Takođe, da bi se sprečilo intenzivno stvaranje želudačne kiseline i bol u želucu, opšta preporuka je konzumiranje lako svarljive, vlaknaste hrane u manjim, a češćim obrocima (pet do šest manjih obroka dnevno), odnosno da se zaražena osoba ne prejeda, ali i ne gladuje.

Problem sa povećanom količinom želudačne kiseline se može kratkotrajno rešiti i pijenjem sode bikarbone. Soda bikarbpna neutralizuje kiselu sredinu u želucu i time umanjuje neprijatan osećaj i bol. Ali, dejstvo sode bikarbone ne traje dugo, ona ne utiče na heliko bakteriju, tako da se povećano lučenje kiseline ponavlja već nakon nekoliko sati.

Koja hrana se preporučuje prilikom infekcije helikobakterijom?

Fermentisani proizvodi sa probioticima

Verovatno ste čuli da je probiotik dobar protiv helikobakterije. Probiotici ili „dobre“, nepatogene bakterije se normalno nalaze u organizmu i jedna od njihovih glavnih uloga je da učestvuju u procesima varenja hrane. U maloj meri, probiotici mogu da utiču na prisustvo heliko bakterije i uspore njeno razmnožavanje, ali oni zapravo čine normalnu crevnu floru i održavaju ravnotežu sa „lošim“ bakterijama. Hrana koja sadrži probiotike posebno pomaže kod terapije antibioticima, jer nadoknađuje gubitak „dobrih“ bakterija i time smanjuje neželjene efekte. Naime, antibiotici deluju i na „loše“ i na „dobre“ bakterije, narušavaju mikrobnu ravnotežu u crevima i tako prouzrokuju probleme sa varenjem, mučninu, dijareju.

Najpoznatije namirnice sa probioticima su fermentisani mlečni proizvodi, na primer jogurt sa probioticima ili kefir, kao i kombuha čaj. Probiotici se mogu uzimati i u formi kapsula ili kapi, po prepisanim uputstvima o upotrebi.

Voće i povrće

Ishrana bogata voćem i povrćem blagotvorno deluje na prevenciju svih gastrointestinalnih oboljenja. Iako je najzdravija forma sirovo voće i povrće, kod ljudi koji imaju simptome gastritisa, odnosno infekciju heliko bakterijom, celuloza iz voća i povrća može mehanički da nadražuje sluzokožu koja je pod upalom. Zbog toga se preporučuje ili konzumiranje sokova od voća i povrća, ili blago dinstano/kuvano voće i povrće. Šargarepa, krompir, brokoli, jabuke spadaju u grupu vlaknaste, lako svarljive hrane i najčešće ne izazivaju dodatne tegobe.

U jednoj studiji, gde su pacijenti sa umerenim simptomima infekcije heliko bakterijom konzumirali klice brokolija (70 g/dan), primećeno je smanjeno nastanjivanje heliko bakterije. Brokoli sadrži prirodno jedinjenje sulforan (grupa izotiocijanata) koje je najverovatnije odgovorno za ovu aktivnost. Veće količine izotiocijanata se mogu naći i u karfiolu, kupusu, rotkvicama. Zato se smatra da ovo povrće može donekle da pomogne u borbi protiv heliko bakterije. Međutim, potrebna je ogromna količina pomenutog povrća da se konzumira redovno da bi količina poželjnih izotiocijanata bila dovoljna za lekovito dejstvo.

U laboratorijskim ispitivanjima je dokazano da grupa prirodnih jedinjenja koji se nazivaju polifenoli mogu da utiču na suzbijanje helikobakterije. Polifenoli se u značajnim količinama nalaze u bobičastom voću, kao što su borovnice, maline, jagode, kupine, brusnica. Studija u kojoj su osobe sa H. pylori infekcijom pile 250 mL soka od borovnice dnevno u toku tri meseca, pokazala je da je 15% pacijenata bilo negativno nakon tretmana i taj efekat je pripisan polifenolima. U svakom slučaju, prirodni sokovi bogati polifenolima mogu da ispolje mnoge pozitivne efekte na celokupno zdravlje. Na primer mogu da smanje upale, jačaju imunitet, ispolje antioksidantnu aktivnost. Samim tim mogu da deluju blagotvorno i na simptome infekcije heliko bakterijom.

Iako citrusno voće sadrži velike količine vitamina C koje pomaže oporavku upaljenih tkiva, njihova prirodna kiselost može dodatno da nadraži želudac, pa se preporučuje umereno konzumiranje.

Med protiv helikobakterije

Neke vrste meda, kao što je na primer manuka med, imaju bakteriostatsku aktivnost. Do sada je sa izvesnom sigurnošću dokazana preventivna uloga, odnosno da konzumiranje meda bar jednom nedeljno doprinosi smanjenju rizika od infekcije heliko bakterijom. Zato možemo reći da je med koristan u prevenciji protiv helikobakterije.

Ulja bogata omega 3 masnim kiselinama

Maslinovo ulje, ulje lana, lanene semenke, losos i tunjevina prdstavljaju bogate izvore omega 3 masnih kiselina. Ove namirnice su pogodne u ishrani kada je prisutna H. pylori infekcija, jer omega 3 masne kiseline mogu da ublažavaju procese upale. Takođe, omega 3 masne kiseline postoje i u formi dijetetskih suplemenata.

Čajevi protiv helikobakterije

Čajevi sadrže veliki broj prirodnih jedinjenja koja mogu da pomognu u borbi protiv heliko bakterije i da ublaže simptome. Često se kao čajevi protiv helikobakterije preporučuju zeleni čaj ili oni koji su mešavina lekovitog bilja, s obzirom na to da ti čajevi najčešće utiču na smanjenje procesa upale sluzokože želuca. Čaj od đumbira takođe može da bude koristan, jer smanjuje osećaj mučnine.

Zabranjena ishrana i helikobakterija

Saznali ste kakva ishrana se preporučuje kod prisustva helikobakterije. Veoma je važno da znate i koju hranu treba izbegavati prilikom infekcije helikobakterijom. Opšte je poznato da stres, loša ishrana, alkohol i cigarete mogu značajno da pogoršaju simptome infekcije helikobakterijom. Ukoliko je u vašem organizmu prisutna helikobakterija, zabranjena hrana za konzumiranje je sva prerađena, pržena, dimljena, masna, kisela i jako začinjena hrana. Navedene vrste hrane dodatno povećavaju rizik i mogućnost razvijanja infekcije helikobakterijom.

Izuzetnu pažnju treba obratiti i na unos soli. Dokazano je da veće količine soli utiču na integritet sluzokože želuca i tako olakšavaju nastanjivanje helikobakterije.

Alkohol, ali i veće količine kafe mogu da utiču na povećanje kiselosti u želucu. Njihovo konzumiranje se ne preporučuje kod pacijenata sa H. pylori infekcijom.

Kod nekih inficiranih osoba, čak i neke vrste čajeva, čokolada, paradajz, male količine citrusa, ili blago začinjena hrana mogu značajno da pogoršaju stanje. Zbog toga je najbolje da se svaka osoba koja ima H. pylori infekciju dodatno posavetuje sa svojim lekarom ili nutricionistom oko načina ishrane. Ishranu treba uskladiti da unos hranljivih materija kroz različite grupe hrane bude odgovarajući, a da pri tome ne dođe do pojačanja simptoma infekcije helikobakterijom.

Autor: dr Ivana Beara, doktor biohemijskih nauka

Reference:

Hołubiuk Ł, Imiela J. Diet and Helicobacter pylori infection. Prz Gastroenterol. 2016; 11(3):150-154.

Takeuchi H, Trang VT, Morimoto N, Nishida Y, Matsumura Y, Sugiura T. Natural products and food components with anti-Helicobacter pylori activities. World J Gastroenterol. 2014; 20(27):8971-8978.

Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao C‐N, Tang G‐Y, Li S, Gan R‐Y, Li H‐B. Natural products for the prevention and management of Helicobacter pylori infection. Compr Rev Food Sci Food Safety.2018; https://doi.org/10.1111/1541-4337.12355

Haley KP, Gadd JA. Nutrition and Helicobacter pylori: host diet and nutritional immunity influence bacterial virulence and disease outcome. Gastroent Res Pract. 2016; Article ID 3019362

Homan M, Orel R. Are probiotics useful in Helicobacter pylori eradication? World J Gastroenterol. 2015; 21(37):10644-10653.