Šta su to dijetetski suplementi (dodaci ishrani) i koja je njihova uloga? Da li oni mogu da potpomognu kad je u pitanju prirodno lečenje helikobakterije? Koji suplement utiče na šta konkretno?

Šta su to dijetetski suplementi (dodaci ishrani) i koja je njihova uloga?

Jedna od značajnih posledica ubrzanog tempa savremenog života je nepravilna i neuravnotežena ishrana. Samim tim neodgovarajući je unos hranljivih supstanci. Zbog toga se često poseže za brzim rešenjem – vitaminima, mineralima, antioksidansima, različitim kompleksima prirodnih jedinjenja i sl., u vidu dijetetskih suplementata. Ovi preparati se lako koriste i mogu veoma da doprinesu normalnom i zdravom funkcionisanju organizma. Dijetetski suplementi se ne preporučuju kao zamena za balansiranu ishranu, već samo kao njena dopuna. Na tržištu postoji niz ovakvih proizvoda, od kojih su nam neki dobro poznati i čija primena je potpuno uobičajena – vitamin C ili D, kompleksi vitamina i minerala, preparati sa gvožđem, probiotici, omega-3 masne kiseline i sl.

Svi ovi preparati spadaju u grupu dijetetskih proizvoda. Njihova podela i zdravstvena ispravnost definisana je i u Republici Srbiji pravilnicima Ministarstva zdravlja (Službeni glasnik RS, broj 41/09). Ovi dijetetski proizvodi, u preporučenim dozama, ispoljavaju pozitivan efekat na zdravlje, a neki od njih mogu da budu korisni i u borbi protiv heliko bakterije (Helicobacter pylori).

Šta su dijetetski suplementi?

Po definiciji, dijetetski proizvodi su namirnice koje se zbog posebnog sastava ili posebnog načina proizvodnje jasno razlikuju od namirnica uobičajenog sastava i koje su pogodne za posebno navedenu nutritivnu namenu za koju se stavljaju u promet. U zavisnosti od sastava i namene, oni se dele u nekoliko grupa: formule za odojčad, hrana za odojčad i malu decu, hrana za osobe na dijeti za mršavljenje, hrana za posebne medicinske namene, hrana za osobe intolerantne na gluten, zamene za so za ljudsku ishranu, i dodaci ishrani (dijetetski suplementi).

Dijetetski suplementi su namirnice koje dopunjuju normalnu ishranu i predstavljaju koncentrovane izvore vitamina, minerala ili drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektom, pojedinačno ili u kombinaciji a u prometu su u doziranim oblicima dizajnirane da se uzimaju u odmerenim pojedinačnim količinama (kapsule, tablete, kesice praška, ampule tečnosti, bočice za doziranje u kapima i dr.). U njihov sastav mogu da ulaze različiti vitamini i mineralne supstance, kao i druge supstance sa hranljivim ili fiziološkim efektom: proteini, aminokiseline, masne kiseline, lecitini, vlakna, kvasac, biljke, biljne sirovine, preparati biljnih sirovina, sastojci izolovani iz biljnog materijala (npr. bioflavonoidi, karotenoidi, izoflavoni, glukozinolati), enzimi i koenzimi, žive kulture mikroorganizama, određeni pčelinji proizvodi i druge supstance.

Da li dijetetski suplementi mogu da pomognu u borbi protiv heliko bakterije?

Postoje dodaci ishrani koji zaista daju efekta ako se primenjuju antibiotici ili prirodno lečenje helikobakterije. Dobro je znati koji suplement na šta deluje i kako, pre nego što posegnete za nekim od njih.

Soda bikarbona i heliko bakterija

Verovatno ste čuli da soda bikarbona protiv heliko bakterije može da odigra veliku ulogu. Početni simptomi infekcije kada je prisutna helikobakterija najčešće se ispoljavaju kao blagi gastritis. Gastritis je zapaljenje želudačne sluzokože, najčešće prouzrokovano povećanim lučenjem želudačne kiseline. Samim tim kod gastritisa se javlja osećaj povećane kiselosti u želucu. Soda bikarbona i drugi proizvodi za neutralizaciju kiseline, kojih ima više vrsta i na srpskom tržištu, često predstavlja prvi izbor za smanjenje ovih tegoba.

Soda bikarbona samo neutralizuje kiselu sredinu u želucu trenutno i time umanjuje neprijatan osećaj i bol (simptomi infekcije heliko bakterijom). Ali, dejstvo sode bikarbone ne traje dugo pošto ona ne utiče na heliko bakteriju. Povećano lučenje kiseline u želucu ponavlja se već nakon nekoliko sati kao i simptomi. Samim tim heliko bakterija se ne može lečiti preparatima na bazi sode bikarbone, već se sa njima na kratko mogu olakšati simptomi infekcije heliko bakterijom.

Probiotik i heliko bakterija

U kakvoj su vezi probiotik i heliko bakterija? Na tržištu postoje izvesni preparati na bazi probiotika, česti dodaci ishrani, a koji se preporučuju tokom lečenja infekcije helikobakterijom. Međutim, oni ne mogu rešiti problem helikobakterije. Probiotici se koriste prvenstveno za ublažavanje neželjenih efekata antibiotske terapije pri lečenju infekcije heliko bakterijom. Probiotici se piju tokom i posle antibiotske terapije. Jedna od glavnih uloga probiotika („dobre“, nepatogene bakterije i gljivice koje se normalno nalaze u organizmu) je da učestvuju u procesima varenja hrane i održavaju ravnotežu sa „lošim“ bakterijama.

U izvesnoj meri, neke vrste probiotika, kao npr. Saccharomyces boulardii i Lactobacillus johnsonii La1, Lactobacillus reuteri mogu da utiču na prisustvo heliko bakterije i uspore njeno razmnožavanje, ali je zapravo glavni doprinos probiotika očuvanje normalne crevne flore i normalno funkcionisanje digestivnog sistema tokom antibiotske terapije za suzbijanje infekcije heliko bakterijom.

Prirodno lečenje helikobakterije polifenolima

Polifenoli su prirodne supstance koje se nalaze u biljkama i imaju niz pozitivnih efekata na zdravlje. Polifenoli su najpoznatiji kao snažni antioksidansi. Uglavnom se izoluju kao smeše iz pojedinačnih biljnih vrsta. Takođe, polifenoli izolovani iz različitih biljaka se često i mešaju u jedna proizvod. Samim tim i  sastav suplemenata sa polifenolima može da bude veoma raznovrstan. Različiti biljni preparati sadrže polifenole koji najčešćei čine glavnu grupu jedinjenja koja pozitivno utiču na zdravlje.

U nekim laboratorijskim ispitivanjima, ekstrakti polifenola iz đumbira, kurkume, grožđa, brusnica, jabuka, zelenog čaja, maslinovog ulja ili propolisa, su pokazali značajno dejstvo na eliminaciju prisutnih heliko bakterija. U jednoj kliničkoj studiji, polifenoli iz borovnice su označeni kao najvažnije aktivne supstance i zaslužne za izlečenje 15% pacijenata inficiranih heliko bakterijom, a koji su pili sok od borovnice tokom tri meseca. Preparati sa polifenolima postoje i na tržištu u Srbiji. Uglavnom kao smeše različitih biljnih ekstrakata bogatih polifenolima, ali ni jedan nije specifično namenjen za lečenje infekcije heliko bakterijom.

Prirodno lečenje helikobakterije biljnim preparatima

Biljni proizvodi (suplementi) se često preporučuju kod različitih stanja, jer su prirodnog porekla i smatra se da ih organizam lako prihvata i da nemaju neželjena dejstva. Niz biljnih preparata koji postoje i na tržištu u Srbiji, bilo kao biljni čajevi, kapi ili kapsule, a koji se koriste za gorušicu, neutrališu kiselinu, ublažavaju upale ili olakšavaju varenje, mogu da pomognu kada postoje simptomi izazvanih heliko bakterijom, ali ne utiču uvek i na samu heliko bakteriju.

HerbELICO Kapsule protiv Heliko bakterije

Postoji biljni proizvod koji je veoma uspešan kad je u pitanju prirodno lečenje helikobakterije. U pitanju je proizvod HerbELICO, formulisan na bazi etarskih (eteričnih) ulja, a njegova prednost je to što deluje lokalno na sluzokožu želuca i direktno napada heliko bakteriju. HerbELICO se lako koristi, jer se etarska ulja nalaze u kapsuli, ne izaziva neželjene efekte i ne postoji mogućnosti da heliko bakterija razvije otpornost na ovaj preparat.

Laktoferin i heliko bakterija

Laktoferin je protein (glikoprotein) koji se nalazi se u mleku. Smatra se da njegova antibakterijska svojstva potiču od sposobnosti da vezuje gvožđe i time smanjuje njegovu dostupnost bakterijama. U kombinaciji sa antibioticima povećava stepen uspešnosti i potpomaže lečenje kada je prisutna infekcija heliko bakterijom, najverovatnije zbog toga što olakšava prolaz antibiotika kroz membranu bakterije.

Na srpskom tržištu za sada ne postoje suplementi sa čistim laktoferinom, ali se on može naći u sastavu dodataka ishrani koji sadrže koncentrovane proteine iz surutke ili kolostruma.

Vitamini i vitaminski kompleksi

Vitamini su nesumnjivo izuzetno značajni u normalnom funkcionisanju organizma i zbog toga je neophodna izbalansirana ishrana i njihov redovan unos kroz hranu, a po potrebi i putem dijetetskih suplemenata. Uticaj vitamina C (askorbinska kiselina) i vitamina E (a-tokoferol) na infekciju izazvanu heliko bakterijom je ispitan i u kliničkoj studiji – tretman samo vitaminom C i E, bez standardne terapije antibioticima je samo blago smanjio prisustvo heliko bakterija.

Značajno bolji nivo i uspešnije lečenje je primećeno kod pacijenata koji su uzimali vitamin C i E uz standardnu antibiotsku terapiju, nego kod onih koji su pili samo antibiotike.

Glutamin i helikobakterija

Iako se smatra da amino kiselina L-glutamin, koja se često koristi kao sportski suplement, široko rasprostranjen i na našem tržištu, ima gastroprotektivno dejstvo i iako postoji (jedan) prijavljeni slučaj izlečenja infekcije heliko bakterijom nako tretmana samo ovim preparatom, postoji potreba za detaljnim dokazivanjem njegove efikasnosti.

Naime, verovatno je da i sama heliko bakterija koristi glutamin za proizvodnju amonijaka kojim neutralizuje kiselu sredinu da bi preživela, ali isto tako i oštećuje mukozu i ćelije želuca.

Omega-3 masne kiseline protiv heliko bakterije

Omega-3 suplementi sadrže uglavnom esencijalne polinezasićene masne kiseline EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), koje predstavljaju izuzetno važna jedinjenja koja ulaze u sastav ćelijskih membrana, a samim tim i utiču na normalno održavanje svih vitalnih funkcija različitih organa. Pored niza dobrih uticaja na zdravlje, ove masne kiseline, koje se često koriste kao dodatak ishrani i na tržištu postoji izuzetno mnogo preparata različitih proizvođača, su značajne za smanjivanje procesa upale, koji je takođe jedna od posledica infekcije heliko bakterijom.

Laboratorijska ispitivanja su pokazala da omega-3 masne kiseline sprečavaju rast heliko bakterije, a model na miševima je pokazao da utiču i na smanjenje nastanjivanja heliko bakterije u mukozi želuca, te se smatra da one mogu biti korisne za ublažavanje kada se jave simptomi infekcije ili za prevenciju infekcije heliko bakterijom.

Autor: dr Ivana Beara, doktor biohemijskih nauka

Reference:

Homan, M., Orel R. Are probiotics useful in Helicobacter pylori eradication? World J Gastroenterol. 2015; 21(37):10644-10653.

Ministarstvo zdravlja, Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda; „Službeni glasnik RS“, broj 41/09

Ruggiero, P., Tombola, F., Rossi, et al. Polyphenols reduce gastritis induced by Helicobacter pylori infection or VacA toxin administration in mice. Antimicrob Agents Chemother. 2006; 50(7), 2550–2552.

Sezikli, M., Çetinkaya, Z.A, Güzelbulut, F. et al. Effects of alpha tocopherol and ascorbic acid on Helicobacter pylori colonization and severity of gastric inflammation. Helicobacter. 2012; 17:127-132

Takeuchi, H., Trang, V. T., Morimoto, N. et al. Natural products and food components with anti-Helicobacter pylori activities. World J Gastroenterol. 2014; 20(27):8971-8978.

Hagen, S. Glutamine supplementation and Helicobacter pylori infection. 2015; 357-367. 10.1007/978-1-4939-1932-1_27.

Park, J. M., Jeong, M., Kim, E. H., et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids intake to regulate Helicobacter pylori-associated gastric diseases as nonantimicrobial dietary approach. Biomed Res Int. 2015; 2015:712363.